Om Norrköpingsrummet
Unik samling

Norrköpingsrummet som institution har funnits sedan mitten av 30-talet. Fram till år 2000 fanns rummet i Villa Swartz, närmare bestämt i Wadströmsrummet. Här kunde besökaren sjunka ner i skinnsofforna och titta ut genom de halvfranska fönstren, allt medan man tog del av samlingens många berättelser om stadens spännande och dynamiska historia.

Så flyttades samlingen en trappa upp och finns nu alldeles bredvid fackavdelningens informationsdisk. Verksamhetsansvarig för samlingen är Ola Gustafsson, som till sin hjälp har fem andra personer ur personalen. Om ingen av dem finns på plats kan du alltid få hjälp i informationsdisken.

Vad kan man då hitta i denna intressanta och unika samling? Böcker givetvis - sådana skrivna av norrköpingsförfattare och sådana skrivna om staden och dess historia. Här finns också mängder av småskrifter i olika ämnen som rör staden, samt den fantastiska urklippssamlingen med alltifrån klipp från 30- och 40-talen, liksom artikelserier som Lasse Södergrens Stolta stad eller Jan Nordströms ”Återblicken”.

Den sistnämna är nog det folk frågar efter mest när de besöker rummet, men ”förstadspärmarna” är också väldigt efterfrågade.  Här finns berättat om Gjuteriet i Marielund,  om Röda stan, om Vilbergen och Oxelbergen där Pekka Langer tog ut sig i backhoppning en gång på 30-talet och svimmade. Om Kneippen med sina tjusiga villor, alla bärande kvinnonamn. Om nöjesparken Hultet där det fanns ett utsiktstorn som revs 1935 då myndigheterna menade att virket i tornet var murket. Efter flera dagars möda lyckades man fälla det stolta utsiktstornet. ”Braket hördes vida” meddelades det i Norrköpings Tidningar. Virket var kärnfriskt.

Detta är bara en liten, liten del av allt det som finns i Norrköpingsrummets unika samling. Många som kommer in, säger sig bara vilja ta en titt, men blir sittande då det finns så mycket att botanisera i. Nostalgiska tillbaka blickar och många, många berättelser. Ja, det är vardagen i Norrköpingsrummet!

Öppettider: När biblioteket är öppet är Norrköpingsrummet öppet!

(Historiken sammanställd av Eva Lindblad tidigare ordförande i föreningen.)